Malaysia Football for FIFA Series Games (PC version)

Currently, I’m working on version 2 of MSL4FIFA09. The new season just started last saturday where Selangor beat kedah by 4-1 in the first season match, Piala Sumbangsih (Charity Cup). That would also means Selangor , for Liga Super tournament, gain the first 3 points over Kedah, the defending champions. Anyway, this season started with a few big changes. Among others, DPMM FC team no longer able to compete in Malaysia TM Liga Super due to technical-related decision. At the same time. Kelantan FA have been added to Liga Super by blessing from FAM and it make it a complete 14 team.

Being said that, it would be proper for me to release version 2 which incorporated the changes of teams, as well as a few player attributes changes as well.

For Malaysia fans and FIFA09 gamers, I believe MSL4FIFA09 v2 (PC only) is a necessary release and it is a promise.

So, this is a few things that I have in mind for the 2nd version.
1. Latest lineup with correct tactical/formation
2. Latest team compete (of course) with kelantan in and DPMM FC out.
3. Adding DPMM FC to Rest of World group or release it as a single team patch. I don’t like my work wasted just like that.
4. Re-drawing all 14 teams latest jersey/kit, this time with goal keeper kit as well. I already start with Kelantan new kit (WIP)
5. All team will have it’s own 6 flags in FIFA09 – with helps from other Harimau Malaya forumer, started with Kelantan team, picture by adib_n70
6. Proper minikits following FIFA09 minikit style (but still with short hand – Malaysia don’t wear long shirt. And this will be a first for me.
7. Changes of attributes to a few or more players. For examples, shafizam (Kedah) is a defender with excellent strength during Kedah vs Selangor, with good attacking attributes. while Safee Sali have a strengh long ball shoots. Amri Yahya is considered the playmaker for Selangor just like Hardi yahya. That is an example of a few consideration that i’ve been doing.
8. Adding a commentary and proper chants to all 14 teams (if possible with help from HMC forumer or even you guys).

So here a few teaser image for your pleasure.

kelantan FA in FIFA 09

Kelantan FA Work-in-Progress for MSL4FIFA09 v2

I’m not kelantanese, I’m Sabahan, but I love the new unique Kelantan FA kit (first time in Malaysia).

At the same time. I will create a new Malaysia Premier League, dubbed MPL4FIFA09 version 1, which includes Sabah team (the main reason why I have to create MPL4FIFA09)

12 Jan 2009 addition (latest teaser image):

Perak FA away kit created by mslpatcher for FIFA09

Perak FA away kit (99% done) created by mslpatcher for FIFA09

Comments on: "Malaysia Super League Version 2 coming soon" (26)

  1. thanks for all..
    good job from you.
    hopefully this version 2 can also available for fifa08.

  2. mslpatcher said:

    Can’t promise on that. But if time permits, I will try.

  3. bila due date dan date utk release MSL2009v2…?
    ada masuk kan tournement lain mcm piala FA, sumbangsih dan piala malaysia…harap2 ada..baru best nak main….pass 2 kalau dlm liga super….kalau team tu duduk ranking yg last ada tak kena main liga perdana utk musim akan dtg..tolong jelaskan…dengan detail…
    tq

  4. mslpatcher said:

    Oiljps,
    Terima kasih di atas minat anda dengan patch Liga Malaysia ini.

    Ya benar, mengikut perancangan saya (saya seorang je yang buat ni, belum ada team serbaboleh-hehehe), akan ada relegation dari Liga Super ke Liga Perdana dan begitu juga sebaliknya.

    Juga dengan adanya 28 team nanti, saya akan dapat sediakan tournament untuk FA Cup dan Piala Malaysia, jika saya berjaya menyiapkannya. Sekarang inipun masalah utama ialah mendapatkan data lengkap pemain-pemain liga perdana dan juga jersi diorang. Tak dapat langsung gambar-gambar yang bagus-bagus untuk dijadikan rujukan.

    Mengambil kira faktor itu, saya mungkin akan melakukan seperti berikut:

    1. Release aja pada 31 januari 2009, tetapi jersi pasukan LP adalah generik, hanya warna sama tetapi patternnya langsung tak tepat.

    2. Tunda pengedaran Liga Super v2 dan Liga Perdana v1 sehingga ke hujung Februari pula sehingga banyak gambar-gambar aksi di padang diperoleh untuk menjadikan patch Liga Malaysia saya ini menjadi menarik, hampir tepat dan menyeronokkan.

    FRUST gile, tak ada rujukan yang mampu membantu mencantikkan Liga Super dan Liga Perdana. Mungkin sebab saya nak sangat patch ini antara yang terbaik dan lengkap sebagai platform untuk FIFA10 dan seterusnya (kalau masih gunakan struktur database yang serupa). Long term objective lah katakan.

    Anyway, terima kasih di atas sokongan anda. Be back soon okay.

  5. Ok saya ada database semua player yg main..dlm TM liga Malaysia…( sumber dari website..FM09 dll ) kalau nak sila bagi email anda ….saya akan isi didlm bentuk excel…gambar mcmana yg nak…( cuba detailkan )…formatnya dlm jpg..atau bmp..?????

  6. wah saya berminat dengan usaha yg awak lakukan, untuk maklumat yang detail saya rasa laman2 web peminat seperti yob4ever.com, selangorfc.com, haria-penang dan sebgainya mungkin boleh banyak membantu. Tapi mungkin terhad kepada pasukan2 yang besar sahaja terutama pasukan liga super..

  7. mslpatcher said:

    Pejai, sememangnya itulah web yang saya lawati untuk mencari gambar-gambar yang boleh membantu saya melukis jersi setiap pasukan. jersi Perak 2009 contohnya dah siap, H/A, thanks to details and HQ picture. jersi Selangor tak ada perubahan ketara, juga dah disiapkan.

    Tapi Kedah masih tak ada gambar utk jersi baru. Saya berharap sangat kpd jeebsion sebenarnya utk team ini sebab kualiti gambar yang saudara jeebsion ambil. Perfect for kit-maker.

    Masih terkial-kial mencari gambar terkini, selain yang saya sebut di atas, ialah… semua team. Penang masih menggayakan jersi lama, so anggap dah siap.

    So, apa-apa yang Bro Pejai boleh tolong spt terjumpa gambar-gambar terkini sejak LS bermula, mahupun Liga Perdana, harap Pejai dapat poskan link itu dalam komen-komen di sini, OK.

    Thank you.

  8. mslpatcher said:

    OilJPS, saya dah hantar emel utk awak. Gambar? Apa-apa gambar yang detail, jelas kelihatan (selalunya saiz besar), dari pelbagai sudut. Semakin banyak pemerincian diperoleh dari gambar, semakin bergunalah gambar tersebut.

    Ambil contoh gambar yang saya dapat dari Yob4ever.com, gambar-gambar perlawanan Selangor vs Perak. Begitu berkualiti sehingga jelas corak jalur belang. Juga ada gambar pemain sedang membelakang kamera (bagus utk mengetahui corak belakang jersi), juga ada gambar pemain sedang menunduk (seperti ruku’), memungkinkan saya mengetahui corak bahu jersi Perak. Ada pelbagai gambar lagi yang membantu saya termasuk gambar dari tepi, pemain angkat tangan membolehkan saya mengetahui corak di bgn tepi dan ketiak baju jersi tersebut.

    Jika Oiljps ada gambar-gambar sedemikian rupa, pastinya ia mempercepatkan pembinaan jersi.

  9. terima kasih bro….
    saya bersusah payah mencari patch team malaysia…sejak 4 bulan lalu….
    saya mmg respect bro…atas usaha ….bro.
    harap patch 2 lebih seronok lg…
    ah satu lagi bro…
    buatlah video kat youtube ke..atau ape-ape.
    cara cara membuat team……menggunakan toolsss yg di provide kan…..
    apapun….byk terima kasih atas inisiatif yg bro….ada..utk majukan bolasepak team m’sia kita..dlm, fifa 09…

  10. mslpatcher said:

    SMarven,
    Terima kasih kerana menyokong usaha saya ini. Yap, harap-harap versi 2 akan lebih menarik.
    Bagi saya, menarik itu adalah apabila versi 2 ada ciri-ciri berikut:
    1. jersi terkini – nampak authentic
    2. line-up yang betul dan terkini.
    3. competitive set-up untk semua team. Tak semua akan kuat dan tak semua team akan ada player terbaiknya. Dengan kata lain, balance.

    So, selagi itulah yang SMarven harapkan, maka pasti versi 2 menarik.

    Apa-apapun, sokongan anda amat memberi semangat kepada saya. I really hope for the best. Ni first time ni buat patch besar gini. HEHEHEHE. Tak pernah-pernah lagi sebelum ini.

  11. hmm..i just want to ask..can u made it for fifa08…..my PC doens’t support fifa09..but fifa08 it can play…if u care….can make it TM Liga Malaysia Liga Perdana Liga Super F.A CUP for fifa 08..

  12. mslpatcher said:

    FIFA 08,
    Can’t promise to you about v2 and Malaysia Premier League v1, but I will try.

    However for MSL current version, ie. v1.0, I already converted MSL4FIFA09 to FIFA08 specific patch on this blog. Just browse to previous post and you may find it’s download link, or you can jump to this post, https://msl4fifa09.wordpress.com/2008/12/24/malaysia-super-league-and-aff-suzuki-cup-for-fifa-08/

    A QUICK NOTE:
    THIS IS A .CMP FILE, as such you need CREATION MASTER 08 (CM08) to install to FIFA08. Make sure you read the HELP of CM08 properly if you’re new to the free software. Also a quick reading of my tutorial (although for FIFA09) can help you with the installation of FIFA08 patch.
    https://msl4fifa09.wordpress.com/2008/12/20/cm09-tutorial-how-to-import-patch-using-cmp-2/

  13. Amat2 bagus…..mungkin bro leh upload gak video2 match2 liga nie ker youtube or mane2 site….at least biler org ramai tgk mesti lagi ramai yg berminat nak tahu lebih lanjut….leh la gak promote site nie….dapat gak cari informer2 lain gak….

  14. mslpatcher said:

    PejeyZ,
    Akaun streamyx kat rumah jenis slow je, 512kbps x 60 hrs. Tengok macamana. Video pertama yang telah aku sediakan tak bermutu tinggi, tapi uploading masa tu, lebih dari 1 jam bro.

    Kalau Pejeyz boleh, saya tak ada masalah bro tolong bukakan channel kat youtube dan upload apa-apa tentang patch Malaysia ni. MSL4FIFA09 ni, kalau panjang umur akan berterusan ke MSL4FIFA10. Kita ubati hati-hati peminat bolasepak Malaysia yang terluka kala ini.

  15. Lambat lagie ke nak release..xsabor dah nier…kalau blh cpt la..tmbhla grphic lg power

  16. macam mane sy boleh dapatkan game nie….nak main sangat2…malaysia boleh…

  17. mslpatcher said:

    Ni bukannya full game. Ni patch je, add on. Mesti ada FIFA09 dulu, lepas install, gunakan CM09 utk install MSLPL4FIFA09 dan selepas save perubahan tu, barulah blh enjoy liga malaysia. Patch liga malaysia ni download dari link yang saya sediakan.

  18. bila boleh intall MSLPL4FIFA09 saya minat teramat sangat

  19. mslpatcher said:

    lepas install fifa09, gunakan Creation master 09 (CM09) untuk install patch mslpl4fifa09. Save dan dah boleh main dah.

  20. awesome!!

    what de nice job dude!!

    ak xsngka msh de pncinta bolasepak malaysia..

    ak hrp usaha ko bretrusan coz ak slh sowng peminat Fifa..

    last pmbabitan liga malaysia dlm fifa ni kalo xsilap taun 1998..

    time tu liga semi pro, team malaysia de dlm fifa1998..

    lastly ak ley tgok team malaysia braksi di international lg..

  21. mslpatcher said:

    okay bro. Selagi fifa10 masih boleh edit, selagi tu bro harry boleh jumpa patch aku dalam FIFA10. salute.

  22. akhirnyeeeeeeeeeeeeeeeee…aku berjaya jgak perfect xde masalah…cuma baca dgn telita apa yg owner ni tulis…mmg gempak gilerrrrrrrrrrrrr game ni…cuma 1 je kan lg best klu semua player ada sound huhuhuhuh….aku harap perjalanan game ni akn berterusan….malaysia boleh

  23. ashraf azahan said:

    syabas….bos
    dh jual ke game nie???
    kalu ada, bleh bgtau x???

  24. ashraf azahan said:

    sila reply menerusi e-mail…

  25. utk pes 2011 pnye creation mater ad x…?
    klau ad bg link bole…

  26. mslpatcher said:

    CM tuk PES 2011 tak de, tapi yang GUI dia hampir sama memang ada. Cari Pro-Evo Editing Studio 2011. Tapi mcm mana nak guna, kena belajar sendiri. Aku tak edit PES 2011. Aku DL terus je dari PESEDIT.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: